geschreven door Rob van der Steen
geschreven op 22 september 2017

Onveilige trampolines uit de verkoop

Een trampoline in de achtertuin is voor veel gezinnen tegenwoordig gemeengoed. Het is dé plek voor kinderen om plezier te maken, te spelen en hun energie kwijt te kunnen. Tegelijkertijd is het daarmee voor leveranciers en winkeliers een aantrekkelijk product om op te nemen in het assortiment. De keerzijde van de medaille is dat er jaarlijks in Nederland ruim 400 mensen – vaak kinderen – de spoedeisende hulp van een ziekenhuis bezoeken, door een val van een trampoline. In ruim de helft van de gevallen gaat het om fracturen.

 

EUROPESE VEILIGHEIDSEISEN

Om letsel te voorkomen moeten speelgoedtrampolines voor privégebruik sinds 2015 onder meer voldoen aan specifieke Europese veiligheidseisen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht onlangs 15 verschillende trampolines. Wat blijkt: 10 van 15 trampolines voldeden niet aan de technische veiligheidseisen. De mankementen varieerden van onvoldoende bedekking van het frame door een beschermkussen tot een te laag veiligheidsnet en het loskomen van onderdelen en de aanwezigheid van scherpe randen en punten. Bij alle 15 trampolines ontbraken daarnaast de vereiste CE-markering en waarschuwingen op de trampoline of waren er geen onderhoud- en montage-instructies aanwezig.

 

GEVOLG

Het NVWA heeft op 20 april jl. bekend gemaakt dat de 15 door haar onderzochte trampolines in ieder geval niet meer verkocht mogen worden. Het gaat onder meer om trampolines van Avyna uit Rijen, Etan uit Boxtel en Van Cranenbroek met winkels in Dongen, Budel en Schijndel.

 

GEDUPEERD?

Heeft u recentelijk een onveilige trampoline gekocht, dan kunt u de leverancier of verkoper daarop aanspreken. Eventuele letselschade is daarnaast mogelijk te verhalen als vast komt te staan dat de trampoline niet voldeed aan de veiligheidseisen. Het niet voldoen aan essentiële veiligheidseisen brengt namelijk mee dat bij letsel eerder wordt aangenomen dat een ongeval daardoor veroorzaakt is.

 

MEER INFORMATIE?

Indien u als consument of professionele partij wilt weten wat in deze kwestie uw rechten en plichten zijn, neemt u dan contact op met één van onze advocaten van de sectie Aansprakelijkheid, Schade en Verzekering.

 

Tips over letselschade

Heeft u letsel opgelopen door een val van een trampoline of op een andere manier? Bekijk hier onze tips als u te maken heeft met letselschade.