geschreven door Rob van der Steen
geschreven op 4 oktober 2017

Bijtincident: hondenbezitter moet € 372.553,00 schadevergoeding betalen aan slachtoffer

Rechtbank Rotterdam heeft vorige week een hondenbezitter veroordeeld tot betaling van een bedrag van ruim € 372.553,00. Het slachtoffer werd in haar arm gebeten in de woning van het baasje. Pas nadat de hond door het baasje met een mes werd verwond liet de hond de arm los. Het slachtoffer liep ernstig blijvend armletsel op en kreeg last van psychische klachten door het trauma. Ze raakte hierdoor arbeidsongeschikt.

letselschade vergoeding bijtincident hond

Eerder kreeg de hondenbezitter voor ditzelfde bijtincident een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van de politierechter. Hij zou kort gezegd onvoldoende zorg hebben gedragen om de schade te voorkomen, waardoor de gevolgen voor het slachtoffer ernstig waren (artikel 425 lid 2 en artikel 308 van het Wetboek van Strafrecht).

 

Opmerkelijk: geen verweer

De advocaat van de hondenbezitter voerde tijdens de civiele rechtzaak geen verweer tegen de door het slachtoffer opgevoerde schadeposten. Het slachtoffer vorderde bij de rechter bijvoorbeeld een bedrag van € 144.642,00 voor huishoudelijke hulp en een bedrag van € 158.451,00 voor gemiste (toekomstige) inkomsten tot aan haar pensioengerechtigde leeftijd van 71 jaar. Omdat de schade door de advocaat van de hondenbezitter niet werd betwist, heeft de rechtbank die vorderingen geheel toegewezen.

 

Aansprakelijkheidsverzekering schade huisdier

Als bezitter van een huisdier bent u in beginsel aansprakelijk voor de schade die het dier aanricht. Dat wordt bepaald in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen bieden dekking tegen dergelijke schade. De hondenbezitter uit voornoemd voorbeeld had zo’n verzekering waarschijnlijk niet afgesloten. Deze uitspraak zal mogelijk dus zijn faillissement kunnen betekenen. Controleer daarom goed of uw hond, paard of kat is meeverzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering. Daarmee kunt u een hoop ellende voorkomen.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door dieren? Stuur ons dan gerust een bericht via ons contactformulier. Op werkdagen krijgt u binnen 24 uur gratis en vrijblijvend een antwoord van één van onze letselschade advocaten.

Uitspraak: Rechtbank Rotterdam 27 september 2017, ECLI:NL:RBROT:2017:7453.