geschreven door Angela van Hoesel
geschreven op 4 januari 2018

Medische fout: zorgverleners zijn ook maar mensen

Enige weken geleden moest ik een ingreep ondergaan in het ziekenhuis. Op de dag van de behandeling werd mij bij de intake gevraagd of ik een formulier had getekend dat ik akkoord ga met de risico’s van de ingreep. Nee, dat had ik niet. Toen ik aan het wachten was voor de ingreep, werd door de verpleegster van de afdeling nogmaals gezegd dat ik het formulier niet ondertekend had. Verschillende gedachten flitsten door mijn hoofd: moet ik nu nog tekenen? Wat als? Eén ding was zeker: de ingreep moest doorgaan. Gelukkig is alles goed afgelopen, maar wat als het niet goed was gegaan?

 

Medische fout

 

Zorgverleners zijn ook maar mensen, die heel erg hard werken. Ik heb zelf weer gezien hoe hard er gewerkt wordt met te weinig personeel. Ik neem mijn petje echt af voor de mensen in de zorg. Maar waar gewerkt wordt, kunnen fouten worden gemaakt. En wat moet u doen als u van mening bent dat dit bij u is gebeurd?

Bij een medische fout is de arts of zorgverlener aansprakelijk voor de schade die u daardoor lijdt. Vermoedt u dat er sprake is van een medische fout, maak dit dan in ieder geval altijd bespreekbaar met uw zorgverlener. Wat voor u een fout lijkt, kan na een medische evaluatie toch een complicatie blijken te zijn. Maar ook bij een optredende complicatie kan een arts aansprakelijk zijn indien hij u niet voorafgaand aan de ingreep duidelijk heeft gewezen op de mogelijke risico’s en u goed heeft geïnformeerd.

 

Klacht indienen

 

Per 1 januari 2017 dienen alle zorgaanbieders een klachtenfunctionaris te hebben, waar u als patiënt terecht kunt. Als u van mening bent dat er echt een medische fout is gemaakt, moet u een klacht bij de klachtenfunctionaris neerleggen. Maar natuurlijk kunnen ook de letselschadeadvocaten van MannaertsAppels u begeleiden in het proces. Samen met u gaan we bekijken wat de mogelijkheden zijn en zullen wij ook advies inwinnen van onze eigen medisch adviseur. U bent altijd welkom voor een eerste gratis en vrijblijvend gesprek.

 

Gratis inloopspreekuur

 

Iedere donderdag van 16.00 – 17.00 uur hebben wij ook een gratis inloopspreekuur. U kunt bij ons natuurlijk ook terecht als u na een (bedrijfs)ongeval nog blijvend letsel hebt opgelopen. Voor meer informatie kunt u mij bellen op 013-5838246.